Οθόνες! Όσο πιο μακρυά τόσο πιο ευτυχισμένα!
March 8, 2019

Χρησιμοποιήστε την επιβράβευση με τον σωστό τρόπο και δείτε την ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ του παιδιού σας να ανθίζει.

Η επιβράβευση είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους για να αναπτύξεται την αυτοπεποίθηση του παιδιού, αν φυσικά γίνεται με τον σωστό τρόπο.

 

Προσπαθήστε να εντοπίζεται ολές τις μικρές καλές στιγμές του παιδιού. Την στιγμή που έκατσε όμορφα να φάει, που χαιρέτησε κάποιον, που έβαλε ένα χαρτάκι στα σκουπίδια. Περιγράψτε ακριβώς αυτό που έγινε και τελειώστε με ένα επίθετο (π.χ. Χαιρέτισες την κ. Μαρία. Είσαι πολύ ευγενικός). Το παιδί θα νιώσει υπερήφανο, θα ξέρει τι είναι αυτό που πραγματικά έκανε καλά και θα αναζητήσει κι αλλές ευκαιρίες για να το επαναλάβει.

Να θυμάστε πως χρειάζεται να είστε:

• Ειλικρινής στα σχόλια σας. Να επιβραβεύεται δηλαδή κάτι που πραγματικά έχει συμβεί.

• Ακριβής. Έτσι ώστε το παιδί να ξέρει τι είναι ακριβώς αυτό που έκανε σωστά. Το «Μπράβο. Είσαι καλό παιδί» δεν του λέει τι είναι αυτό που μπορεί να επαναλάβει.

• Συστηματικοί. Είναι κάτι που πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση για να έχει αποτέλεσμα.

• Ευρηματικοί έτσι ώστε να επιβραβεύεται διαφορετικά πράγματα χρησιμοποιώντας διαφορετικά επίθετα (κοινωνικός, συνεργάσιμος, πονετικός, αυγκεντωμένος κ.α)

• Προσεχτικοί, ώστε μετά την επιβράβευση να μην χρησιμοποείτε ότιδηποτε αλλό αρνητικό σχολίο (π.χ Με ακούσες αμέσως. Είσαι πολύ υπάκουος. Αν ήσουν και λίγο ποιο συγυρισμένος θα ήσουν τέλειος) .

Πιστέψτε στο παιδί, εντοπίστε τις θετικές του στιγμές και δείτε την πιο θετική πλευρά του εαυτού του να αναδύεται.