9 + 1 τρόποι για να χρησιμοποιήσετε τα Μακαρόνια παίζοντας!
October 14, 2018
Το παιδί μου αρνείται να φάει. Τι να κάνω;
October 14, 2018

Αναπτύσσω το λόγο του παιδιού στο εστιατόριο!!

Η πίεση της καθημερινότητας μας αφήνει λίγο χρόνο με τα παιδία μας. Είναι σημαντικό ο χρόνος αυτός να είναι ποιοτικός. Σας δίνουμε κάποιες συμβουλές για το πως θα μπορούσατε να εκμεταλλευτείτε το χρόνο σας ποιοτικά σε ένα εστιατόριο με το παιδί σας. Όχι μόνο θα το βοηθήσετε να εξελίξει τις γλωσσικές του δεξιότητες αλλά και θα του δώσετε την προσοχή που τόσο πολύ έχει ανάγκη!
  • Πάρτε το μενού και συζητήστε για τις διαφορετικές επιλογές. Είναι ευκαιρία να ενσωματώσετε λεξιλόγιο γύρω από τις γεύσεις, τα διαφορετικά υλικά και τις διαφορετικές κουζίνες.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί να αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες αφήνοντας το να παραγγείλει μόνο το φαγητό που θέλει να φάει ή ακόμη και να ζητήσει λογαριασμό.
  • Καθώς περιμένετε το φαγητό (που είναι και η πιο δύσκολη ώρα) εμπλέξτε το παιδί σε ένα παιχνίδι. Π.χ Ξεκινάμε με τη σειρά να λέμε λέξεις που έχουν σχέση με το εστιατόριο. Αν κάποιος έχει σειρά και δεν μπορεί να βρει λέξη ή να πει μια άσχετη λέξη, τότε χάνει και συνεχίζουν οι υπόλοιποι. Εννοείται, ότι κάποιες φορές θα μπερδεύεστε και θα κάνετε λάθη.
  • Βγάλτε φωτογραφίες έτσι ώστε αργότερα βλέποντας τις να δημιουργήσετε μια ωραία ιστορία και να βοηθήσετε το παιδί σας να αφηγείται καλύτερα (π.χ πρώτα καθίσαμε, μετά παραγγείλαμε, μετά φάγαμε…..)
  • Αναπτύξετε τις δεξιότητες ανάγνωσης του παιδιού γράφοντας μια λέξη και ζητώντας του να τη βρει στο χώρο (π.χ wc, έξοδος, μενού). Κερδίζει όποιος από την παρέα την βρει πρώτος.
  • Στοιχηματίστε το χρόνο στον οποίο θα έρθει το φαγητό. Κερδίζει αυτός που είναι πιο κοντά.
  • Μείνετε μακριά από τα ηλεκτρονικά μέσα. Είναι τόσο κρίμα να τα αφήνουμε να δυσχεραίνουν την επικοινωνία μας μια τόσο ιερή στιγμή όπως αυτή που τρώμε με τα παιδιά μας.

 

Μαρία Λαζάρου

Λογοπαθολόγος Bsc, M.A

Υπεύθυνη Διεπιστημονικής Ομάδας ΕΥΛΟΓΟΝ