Αγαπημένη πιπίλα! Πως, πότε και γιατί πρέπει να την αποχωριστούμε;
November 14, 2018
Ημερολόγιο Χριστουγέννων
December 6, 2018

Η δεξιότητα που κάνει τη γραφή και την ανάγνωση παιχνιδάκι!!

Ποιά δεξιότητα θα κάνει τη γραφή και ανάγνωση παιχνιδάκι για το παιδί σας;

Η ικανότητα του παιδιού να κατακτήσει το μηχανισμό γραφής και ανάγνωσης επηρεάζεται  από πολλούς παραμέτρους. Η πιο σημαντική δεξιότητα ωστόσο που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εκμάθηση γραφής και ανάγνωσης είναι η Φωνολογική Ενημερότητα. Πρόκειται, για την ικανότητα του παιδιού να κατανοεί ότι ο λόγος αποτελείται από προτάσεις, λέξεις, συλλαβές και φωνήματα. Η δεξιότητα αυτή, είναι κρίσιμο να είναι ανεπτυγμένη πριν από τη φοίτηση στο δημοτικό σχολείο.

 

Πως θα καταλάβω αν το παιδί μου έχει επαρκώς ανεπτυγμένη φωνολογική ενημερότητα;

Μια απλή «δοκιμασία» στην οποία πρέπει το παιδί να ανταποκρίνεται στην προδημοτική είναι η σύνθεση λέξεων. Μπορείτε να πείτε στο παιδί σας λέξεις, όχι με τον συνηθισμένο τρόπο αλλά γράμμα – γράμμα (π.χ. γ-α-τ-α). Το παιδί θα πρέπει να ακούσει τα γράμματα και να καταλήξει στη λέξη. Προσοχή! Θα πρέπει να λέτε τα γράμματα έτσι όπως ακούγονται στη λέξη και όχι όπως τα λέμε όταν απαγγέλουμε το αλφάβητο (π.χ. άλφα, βήτα) ή όπως τα γράφουμε (π.χ. για ο – υ αντί ου).

Παιδιά με ανεπτυγμένη φωνολογική ενημερότητα θα ανταποκριθούν με ευκολία ακόμη κι αν οι λέξεις είναι μεγαλύτερες και πολυπλοκότερες (π.χ. δασκάλα). Η πιο πάνω δραστηριότητα είναι φυσικά μια ένδειξη και δεν καθορίζει απόλυτα τη δεξιότητα του παιδιού.

 

Τι να κάνω αν το παιδί μου δυσκολεύεται να ανταποκριθεί;

Θα πρέπει να διερευνηθεί αν η Φωνολογική Ενημερότητα είναι η μοναδική δεξιότητα μαθησιακής ετοιμότητας στην οποία το παιδί δυσκολεύεται να ανταποκριθεί. Πριν από την ένταξη στο δημοτικό, έτσι κι αλλιώς, θα ήταν καλό να γίνει προληπτικά ένας έλεγχος ετοιμότητας για το δημοτικό. Αυτό είναι μια τακτική που τηρείται από τις πολλές Ευρωπαϊκές χώρες (εκτός της Κύπρου) κρατικά. Στο Ευλόγον οι θεραπευτές μας έχουν την εξειδίκευση σε διάφορα τεστ μαθησιακής ετοιμότητας (Α τεστ, Αθηνά τεστ) και μπορούν να καταλήξουν σε εμπεριστατωμένα συμπεράσματα. Είναι μεγάλο προνόμιο, που αυτό μπορεί να γίνει από την ηλικία των 5 χρονών πριν από τη φοίτηση στο δημοτικό. Αυτό δίνει την ευκαιρία έγκαιρου  εντοπισμού δυσκολιών που θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στην έγκαιρη και επιτυχημένη παρέμβαση.

 

Μαρία Λαζάρου

Λογοπαθολόγος,BSc,M.A

Υπεύθυνη Διεπιστημονικής Ομάδας Εύλογον