Το παιδί μου δεν θέλει να μου πει πως πέρασε στο σχολείο.
March 3, 2022

Θέλω το παιδί μου να διαβάζει ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ

Ποιος δεν θέλει ένα παιδί που μόνο του κάθετε και διαβάζει υπεύθυνα χωρίς να χρειάζεται κάποιον δίπλα του να του δίνει βοήθεια;

 

Κι όμως πολλά παιδιά ακόμη και στο λύκειο έχουν την ανάγκη της μαμάς ή του μπαμπά για να διαβάσουν! Ακούς συνεχώς μαμάδες να λένε «Σήμερα ΕΧΟΥΜΕ πολύ διάβασμα» λες και πρόκειται για δική τους ευθύνη. Αν κι εσύ  ανήκεις σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να ξέρεις πως δεν αποτελείς εξαίρεση!

 

Και τώρα ίσως να σκέφτεσαι πότε ήταν εκείνο το κομβικό σημείο που έπρεπε να κάνεις πίσω και δεν έκανες; Κι απάντηση δεν είναι στην Α ή στην Β δημοτικού αλλά πολύ πολύ νωρίτερα. Η απάντηση είναι στα αλήθεια από τότε που γεννήθηκε! Και τώρα είναι η στιγμή που θα με θεωρήσεις στην καλύτερη περίπτωση ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ.

 

Κι όμως αυτή τη δεξιότητα θυμάμαι να ξεκίνησα να την καλλιεργώ στο γιό μου από τότε που βρέφος τον άφηνα ΜΟΝΟ του να κρατάει το μπιμπερό για να πιει το γάλα, ακόμη κι αν βρεχόταν λίγο. Τότε  που τον άφηνα να βάλει το παπούτσι  μόνος του, ακόμη κι αν τελικά το έβαζε ανάποδα. Τότε που αντί να τον ταΐσω του άφηνα ένα πιατάκι με φαγητό μπροστά του για να πειραματιστεί ΜΟΝΟΣ του, ακόμη κι αν το μισό τελικά κατάληγε στο πάτωμα. Τότε που έκανα ένα βήμα πίσω και τον άφηνα να πέσει στην παιδική χαρά και να ξανασηκωθεί. Τότε που ΕΚΑΝΑ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ και τον άφησα να ντυθεί, να κάνει μπάνιο, να συγυρίσει, να ετοιμάσει ένα τοστ, να στρώσει το τραπέζι, να φτιάξει ένα παζλ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ.

 

Γιατί τότε ήταν που του περνούσα το μήνυμα ότι πιστεύω πως μπορεί, ότι είναι εντάξει να κάνει λάθη, ότι τον εμπιστεύομαι. Ήταν τότε που τον βοηθούσα να νιώσει ικανός και ανεξάρτητος. Ήταν τότε που τον βοηθούσα να λύνει το πρόβλημα και να γίνεται υπεύθυνος.

Πάντα ήμουν εκεί, ΜΑ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. Έτοιμη να χαρώ μαζί του που τα κατάφερε ή που συνέχισε προσπαθεί.

 

Κι αν εσύ έδινες λίγη παραπάνω βοήθεια από αυτήν που χρειαζόταν μην ματαιωθείς. Είχες κι εσύ τους λόγους σου. Μην νιώσεις πως τελείωσε, πως απέτυχες. Δεν είναι ποτέ αργά να κάνεις ένα βήμα πίσω!

Κι αν αυτό που έψαχνες σε αυτό το άρθρο είναι πιο πρακτικές συμβουλές για το ανεξάρτητο διάβασμα θα τις πάρεις στο επόμενο! Μα μην υποτιμήσεις ποτέ την δύναμη του απλού. Συνήθως εκεί βρίσκονται οι λύσεις!

 

Μαρία Λαζάρου

Λογοπαθολόγος (ΒSc, M.A)

Υπεύθυνη Διεπιστημονικής Ομάδας ΕΥΛΟΓΟΝ