6 Τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας να μιλήσει νωρίτερα!
October 5, 2017
Τι θα γινόταν αν στα δέντρα μεγάλωναν γλειφιτζούρια αντί για φρούτα;
May 11, 2018

Το παιδί μου δε μιλάει. Θα μιλήσει από μόνο του; Θα τα πει όλα μαζί;

Η σύγχρονη παγκόσμια έρευνα έχει καθορίσει συγκεκριμένα ηλικιακά ορόσημα για την ανάπτυξη της ομιλίας (π.χ 12-14 μηνών οι πρώτες λέξεις με νόημα, 2-2,5 ετών σχηματισμός φράσεων με 2-3 λέξεις)

Το κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης, ωστόσο μια απόκλιση πέραν των 6 μηνών από τις ενδεικτικές ηλικίες συνιστούν γλωσσική καθυστέρηση ή γλωσσική διαταραχή και χρήζουν Λογοπαθολογικής αξιολόγησης.

Ηλικιακά Ορόσημα:

Στους 8 μήνες βαβίζει, ενώ σε ηλικία 1 έτους λέει πλέον μια-δυο λέξεις με νόημα.

Στους 18 μήνες μπορεί να πει περισσότερες από 4-5 λέξεις καθαρά.

Στα 2 χρόνια το παιδί έχει λεξιλόγιο μεγαλύτερο των 50 λέξεων,  συνδυάζει 2-3 λέξεις για να σχηματίσει μικρές προτάσεις, χρησιμοποιώντας ρήματα και αντωνυμίες.

Στα 2.5 χρόνια περιμένουμε να σχηματίζει φρασούλες με 3-4 λέξεις και να γνωρίζει το όνομά του.

Στα 3 χρόνια μπορεί να μιλά άνετα, να κάνει πρόταση με 4 λέξεις, χρησιμοποιώντας το πρώτο πρόσωπο («εγώ»), ρήματα, όπως επίσης άρθρα, το «θα», τον πληθυντικό αριθμό και μερικούς χρόνους. Επιπλέον απαντά σε απλές ερωτήσεις, αρχίζοντας και το ίδιο να κάνει ερωτήσεις.

Στα 4 χρόνια χρησιμοποιεί σωστούς τύπους ρημάτων και απαντάει σωστά σε ερωτήσεις με το «ποιός», «τι», «πως». Επιπρόσθετα περιγράφει πρόσφατες εμπειρίες του και διηγείται 2 γεγονότα με τη σειρά που συνέβησαν.

Στα 5 έτη μιλά με ευχέρεια και ευκρίνεια, χρησιμοποιώντας σύνθετες προτάσεις και την κατάλληλη λέξη σε φράσεις με αντίθετες έννοιες.