Οθόνες! Όσο πιο μακριά τόσο πιο ευτυχισμένα!
March 8, 2019
Παιδιά! Αν τα θέλουμε υπεύθυνα ας τους δώσουμε ευθύνες…
April 27, 2020

Χρησιμοποιήστε την επιβράβευση με το σωστό τρόπο και δείτε την ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ του παιδιού σας να ανθίζει.

Η επιβράβευση είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους για να αναπτύξετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού, αν φυσικά γίνεται με το σωστό τρόπο.

 

Προσπαθήστε να εντοπίζετε όλες τις μικρές καλές στιγμές του παιδιού. Τη στιγμή που έκατσε όμορφα να φάει, που χαιρέτησε κάποιον, που έβαλε ένα χαρτάκι στα σκουπίδια. Περιγράψτε ακριβώς αυτό που έγινε και τελειώστε με ένα επίθετο (π.χ. Χαιρέτησες την κ. Μαρία. Είσαι πολύ ευγενικός). Το παιδί θα νιώσει υπερήφανο, θα ξέρει τι είναι αυτό που πραγματικά έκανε καλά και θα αναζητήσει κι άλλες ευκαιρίες για να το επαναλάβει.

Να θυμάστε πως χρειάζεται να είστε:

  • Ειλικρινείς στα σχόλια σας. Να επιβραβεύετε δηλαδή κάτι που πραγματικά έχει συμβεί.
  • Ακριβείς. Έτσι ώστε το παιδί να ξέρει τι είναι ακριβώς αυτό που έκανε σωστά. Το «Μπράβο. Είσαι καλό παιδί» δεν του λέει τι είναι αυτό που μπορεί να επαναλάβει.
  • Συστηματικοί. Είναι κάτι που πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση για να έχει αποτέλεσμα.
  • Ευρηματικοί έτσι ώστε να επιβραβεύετε διαφορετικά πράγματα χρησιμοποιώντας διαφορετικά επίθετα (κοινωνικός, συνεργάσιμος, πονετικός, συγκεντρωμένος κ.α.)
  • Προσεχτικοί, ώστε μετά την επιβράβευση να μη χρησιμοποιείτε οτιδήποτε άλλο αρνητικό σχόλιο (π.χ. Με άκουσες αμέσως. Είσαι πολύ υπάκουος. Αν ήσουν και λίγο ποιο συγυρισμένος θα ήσουν τέλειος) .

Πιστέψτε στο παιδί, εντοπίστε τις θετικές του στιγμές και δείτε την πιο θετική πλευρά του εαυτού του να αναδύεται.

 

 

 

Μαρία Λαζάρου

Λογοπαθολόγος Bsc, M.A

Υπεύθυνη Διεπιστημονικής Ομάδας ΕΥΛΟΓΟΝ