Σαπουνόφουσκες! Ένα αγαπημένο παιχνίδι για όλα τα παιδία.
October 15, 2020
Πως μπορούν τα παιδιά να αναπτύξουν ικανότητα επίλυσης προβλημάτων
February 14, 2022

9 +1 παιχνίδια με τα φύλλα στη ΦΥΣΗ για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους.

Το παιχνίδι στη φύση μπορεί να είναι διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό. Για αυτό όλο και περισσότερες έρευνες υποστηρίζουν ότι τα παιδιά μας μαθαίνουν καλύτερα και ευκολότερα στη φύση. Εκμεταλλευτείτε λοιπόν τη φύση και τα φύλλα για να αναπτύξετε τις δεξιότητες τους. Η φαντασία σας θα είναι το σημαντικότερο εργαλείο. Εμείς απλά σας δίνουμε κάποιες δικές μας ιδέες:

  1. Βάλτε διαγωνισμό όποιος μαζέψει τα περισσότερα διαφορετικά φύλλα.
  2. Χωρίστε τα φύλλα σε κατηγορίες ανάλογα με την εμφάνιση τους ή ανάλογα με το ποια μυρίζουν και ποια όχι.
  3. Μιλήστε για τα φύλλα χρησιμοποιώντας διαφορετικά επίθετα ( μυτερό, πλατύ μεγάλο, μικρό, σκούρο ή ανοιχτόχρωμο πράσινο).
  4. Πείτε στα παιδιά πως θέλετε να σας φέρουν ένα φύλλο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (π.χ μικρό, μυτερό που να τσιμπάει). Όποιος το φέρει πρώτος νικάει.
  5. Μετρήστε τα φύλλα ή κάντε απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς.
  6. Φτιάξτε συσχετισμούς. Πες μου κάτι άλλο που είναι πράσινο όπως τα φύλλα ή κάτι που τσιμπάει όπως αυτό το φύλλο, σε τι μοιάζουν αυτά τα φύλλα και σε τι είναι διαφορετικά.
  7. Φτιάξε ανθρωπάκια χρησιμοποιώντας ένα πλατύ φύλλο για σώμα, τέσσερα στενόμακρα για χέρια – πόδια κ.ά.
  8. Βάλτε 3-4 διαφορετικά φύλλα σε ένα πουγκί. Κρατήστε άλλο ένα σετ από τα ίδια φύλλα έξω από το πουγκί. Ο κάθε παίχτης διαλέγει ένα φύλλο από αυτά που είναι έξω από το πουγκί και    χωρίς να βλέπει πρέπει να βρει το ίδιο βάζοντας το χέρι του μέσα στο πουγκί. Δικαιούται να τραβήξει ένα φύλλο την κάθε φορά.
  9. Βάλτε αγώνα δρόμου με τα φύλλα φυσώντας τα. Κερδίζει όποιος φυσήξει το δικό του φύλλο πιο μακριά.
  10. Κάντε μια γιρλάντα με τα φύλλα που μαζέψατε περνώντας τα σε ένα σπάγκο για να διακοσμήστε το δωμάτιο του παιδιού και να το βοηθήσετε να θυμάται αυτά που έμαθε.

 

Να θυμάστε πως γύρω μας υπάρχει πάντα μια καλή ευκαιρία για να εξελίξουμε τις δεξιότητες των παιδιών μας χρησιμοποιώντας τα πιο απλά υλικά!

 

Μαρία Λαζάρου

Λογοπαθολόγος Bsc, M.A

Υπεύθυνη Διεπιστημονικής Ομάδας ΕΥΛΟΓΟΝ