Το παιδί μου παρουσιάζει ωτίτιδα. Θα επηρεάσει την γλωσσική του ανάπτυξη;
May 11, 2018
Αναπτύσσω το λόγο του παιδιού στο εστιατόριο!!
October 14, 2018

9 + 1 τρόποι για να χρησιμοποιήσετε τα Μακαρόνια παίζοντας!

Τα μακαρόνια είναι το αγαπημένο φαγητό των παιδιών!!
9+1 τρόποι για να το χρησιμοποιήσετε και να εξελίξτε τις δεξιότητες τους!!!
  1. Δώστε στο παιδί διαφορετικά είδη μακαρονιών και αφήστε το, να σας τα ξεχωρίσει σε διαφορετικά μπολάκια. Όχι μόνο θα το κρατήσετε απασχολημένο, αλλά και θα εξελίξετε την ικανότητα κατηγοριοποίησης του.
  2. Βάλτε τα διαφορετικά είδη μακαρονιών σε διαφορετικά δοχεία. Παρατηρήστε τους διαφορετικούς ήχους που κάνουν (π.χ τα μικρά μακαρόνια στο δοχείο σε σχέση με τα μεγάλα) και αναπτύξετε την ακουστική τους αντίληψη. Ζητήστε να μαντέψει πιο είδος βρίσκεται σε πιο δοχείο.
  3. Κρατόντας ένα μακαρόνι (για παστίτσιο) χρησημοποιήστε την φανατασια σας για να το μεταμορφόσεται σε διαφορετικά πράγματα. Για παράδειγμα φέρνοντας το στην μύτη γίνεται λουλούδι, φαιρνόντας το στα μαλλιά γίνεται χτένα και ακουμπόντας το στο πάτωμα γίνεται μπαστούνι. Υπέροχος τρόπος για να εξελίξεται το συμβολίκο παιχνίδι και την ομιλία του παιδιού.
  4. Αφήστε το παιδί να τοποθετήσει διαφορετικά είδη μακαρονιών έτσι ώστε να φτιάξει φάτσούλες (χαρούμενες, λυπημένες, θυμωμένες…) και αναπτύξτε την συναισθηματική του νοημοσύνη.
  5. Μπορείτε να βάψετε μακαρονάκια (με τρύπες) και περνώντας τα σε σχηνάκια να φτίαξεται βραχιολάκια αναπτύσσονταςτον οπτικοκινητικό συντονισμό και την λεπτή κίνηση.
  6. Γράψτε αριθμούς σε ξεχωρίστες κόλλες και ζητήστε από το παιδί να βάλει τον σωστό αριθμό μακαρονιών στον αντίστοιχο αριθμό. Μπορείτε να το βοηθήσετε περισσότερο αν από την αρχή του δώσετε (π.χ 1 μακαρόνι κοχύλι, 2 βιδούλες, 3 πένες κ.τλ)
  7. Γεμίστε ένα πουγκί με μακαρονία και βάλτε μέσα κι ένα μικρό αντικείμενο. Ζητήστε από το παιδί να βάλει το χέρι του μέσα και να βρει το μικρό θυσαυρό και να μαντέψει και τι μπορεί να είναι. Κάντε του ερωτήσεις (Είναι μακρύ, μαλακό, γλυστερό….) Έτσι θα αναπτύξετε την στέρεογνωσία, την αισθητηριακή ολοκλήρωση αλλά και το λεξιλόγιο του παιδιού.
  8. Πάρτε μια δέσμη με σπαγγέτι και στερεόστε τα με ένα λαστιχάκι. Βουτήξτε την μια πλέυρα σε μπογία και χρησιμοποιήστε το σαν πινελλό για να φτίαξετε τις πιο ξεχωριστές ζωγραφιές.
  9. Με την βοήθεια λίγης πλαστελίνης, ενώστε μεταξύ τους διαφορετικά είδη μακαρονιών για να φτυάξετε τρισδιάστατα σπιτάκια, αυτοκινητάκια κ.α εξελίσσοντας το πρακτικό νοητικό δυναμικό του παιδιού σας και όχι μόνο.
  10. Μάθετε στα παιδιά σας τις διαφορέτικες ονομασίες των μακαρονιών (π.χ σπαγγέτι, λιγκουίνι, πένες, ταλιατέλες). Μην τα υποτιμάται! Μπορούν να μάθουν περισσότερα από όσα νομίζεται. Αν θέλετε μια μέρα να έχουν πλούσιο λεξιλόγιο πρέπει να τους δώσεται το έναυσμα!!!
Εσεις τελικά ΜΟΝΟ τρώτε τα μακαρόνια σας;;;
Μαρία Λαζάρου
Λογοπαθολόγος