Το παιδί μου παρουσιάζει ωτίτιδα. Θα επηρεάσει τη γλωσσική του ανάπτυξη;
May 11, 2018
Αναπτύσσω το λόγο του παιδιού στο εστιατόριο!!
October 14, 2018

9 + 1 τρόποι για να χρησιμοποιήσετε τα Μακαρόνια παίζοντας!

Τα μακαρόνια είναι το αγαπημένο φαγητό των παιδιών!!
9+1 τρόποι για να το χρησιμοποιήσετε και να εξελίξετε τις δεξιότητες τους!!!
  1. Δώστε στο παιδί διαφορετικά είδη μακαρονιών και αφήστε το, να σας τα ξεχωρίσει σε διαφορετικά μπολάκια. Όχι μόνο θα το κρατήσετε απασχολημένο, αλλά και θα εξελίξετε την ικανότητα κατηγοριοποίησής του.
  2. Βάλτε τα διαφορετικά είδη μακαρονιών σε διαφορετικά δοχεία. Παρατηρήστε τους διαφορετικούς ήχους που κάνουν (π.χ τα μικρά μακαρόνια στο δοχείο σε σχέση με τα μεγάλα) και αναπτύξετε την ακουστική τους αντίληψη. Ζητήστε να μαντέψει ποιο είδος βρίσκεται σε ποιο δοχείο.
  3. Κρατώντας ένα μακαρόνι (για παστίτσιο) χρησιμοποιήστε την φαντασία σας για να το μεταμορφώσεται σε διαφορετικά πράγματα. Για παράδειγμα φέρνοντας το στη μύτη γίνεται λουλούδι, φέρνοντας το στα μαλλιά γίνεται χτένα και ακουμπώντας το στο πάτωμα γίνεται μπαστούνι. Υπέροχος τρόπος για να εξελίξεται το συμβολικό παιχνίδι και την ομιλία του παιδιού.
  4. Αφήστε το παιδί να τοποθετήσει διαφορετικά είδη μακαρονιών έτσι ώστε να φτιάξει φατσούλες (χαρούμενες, λυπημένες, θυμωμένες…) και αναπτύξτε τη συναισθηματική του νοημοσύνη.
  5. Μπορείτε να βάψετε μακαρονάκια (με τρύπες) και περνώντας τα σε σχοινάκια να φτίαξετε βραχιολάκια αναπτύσσοντας τον οπτικοκινητικό συντονισμό και τη λεπτή κίνηση.
  6. Γράψτε αριθμούς σε ξεχωρίστες κόλλες και ζητήστε από το παιδί να βάλει το σωστό αριθμό μακαρονιών στον αντίστοιχο αριθμό. Μπορείτε να το βοηθήσετε περισσότερο αν από την αρχή του δώσετε (π.χ 1 μακαρόνι κοχύλι, 2 βιδούλες, 3 πένες κ.τλ)
  7. Γεμίστε ένα πουγκί με μακαρονία και βάλτε μέσα κι ένα μικρό αντικείμενο. Ζητήστε από το παιδί να βάλει το χέρι του μέσα και να βρει το μικρό θυσαυρό και να μαντέψει και τι μπορεί να είναι. Κάντε του ερωτήσεις (Είναι μακρύ, μαλακό, γλυστερό….) Έτσι θα αναπτύξετε τη στερεογνωσία, την αισθητηριακή ολοκλήρωση αλλά και το λεξιλόγιο του παιδιού.
  8. Πάρτε μια δέσμη με σπαγγέτι και στερεώστε τα με ένα λαστιχάκι. Βουτήξτε τη μια πλέυρα σε μπογία και χρησιμοποιήστε το σαν πινελό για να φτίαξετε τις πιο ξεχωριστές ζωγραφιές.
  9. Με τη βοήθεια λίγης πλαστελίνης, ενώστε μεταξύ τους διαφορετικά είδη μακαρονιών για να φτυάξετε τρισδιάστατα σπιτάκια, αυτοκινητάκια κ.ά εξελίσσοντας το πρακτικό νοητικό δυναμικό του παιδιού σας και όχι μόνο.
  10. Μάθετε στα παιδιά σας τις διαφορετικές ονομασίες των μακαρονιών (π.χ σπαγγέτι, λιγκουίνι, πένες, ταλιατέλες). Μην τα υποτιμάτε! Μπορούν να μάθουν περισσότερα από όσα νομίζεται. Αν θέλετε μια μέρα να έχουν πλούσιο λεξιλόγιο πρέπει να τους δώσετε το έναυσμα!!!
Εσείς τελικά ΜΟΝΟ τρώτε τα μακαρόνια σας;;;

Μαρία Λαζάρου

Λογοπαθολόγος Bsc, M.A

Υπεύθυνη Διεπιστημονικής Ομάδας ΕΥΛΟΓΟΝ