9 +1 παιχνίδια με τα φύλλα στη ΦΥΣΗ για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους.
March 20, 2021
ΠΡΟΣΟΧΗ που βάζεις το μεγεθυντικό σου φακό. Ο φακός σου έχει τη δύναμη να αυξάνει τις θετικές ή τις αρνητικές πλευρές του παιδιού.
February 24, 2022

Πως μπορούν τα παιδιά να αναπτύξουν ικανότητα επίλυσης προβλημάτων

 

Καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας, καλούμαστε να επιλύουμε προβλήματα. Κάποιες φορές μεγάλα και κάποιες φορές μικρά. Αυτή η πρόκληση είναι καθημερινή και δεν εξαιρούνται από αυτήν τα παιδιά. Η δεξιότητα επίλυσης προβλημάτων ξεκινάει από την βρεφική ηλικία όσο κι αν μας φαίνεται αυτό παράξενο! Όταν ένα βρέφος χάνει (δεν βλέπει) πια την πιπίλα του και ψάχνει να την βρει, ήδη έχει ξεκινήσει να εμπλέκεται στην επίλυση προβλήματος!

 

Γιατί είναι αυτή η δεξιότητα σημαντική;

Η επίλυση προβλημάτων αποτελεί μια από τις υψηλότερες διανοητικές λειτουργιές, η εξέλιξη της οποίας συσχετίζεται με τον έλεγχο των συναισθημάτων αλλά και της ζωής μας ολόκληρης.

Τα παιδία που δυσκολεύονται να επιλύσουν προβλήματα, συχνά τα αντιμετωπίζουν με στάση παθητική αποφεύγοντας τα ή με στάση παρορμητική όπου δρουν χωρίς να σκεφτούν επαρκώς τις επιλογές ή τις συνέπειες (π.χ ένα παιδάκι χτυπά ένα άλλο γιατί του πήρε το παιχνίδι του).

 

Πως θα ενθαρρύνουμε την επίλυση προβλήματος μέσα από 6 βήματα;

  1. Πείτε ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα.
  2. Δώστε αληθή πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημά, κατάλληλες της ηλικίας του παιδιού. Προσπαθήστε ωστόσο να μην δώσετε καμία λύση.
  3. Ρωτήστε το παιδί ποια θα μπορούσε να είναι η λύση στο πρόβλημα αυτό.
  4. Ακουστέ ότι κι αν το παιδί πει, ακόμη κι αν δεν φαίνονται όλα καλές επιλογές.
  5. Σκεφτείτε μαζί ποια θα μπορούσαν να είναι τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε λύσης.
  6. Επιλέξτε μια από τις λύσεις και δοκιμάστε την. Αν δεν δουλέψει, μπορείτε να δοκιμάσετε μια άλλη.

 

Η στάση η δική μας απέναντι στο πρόβλημα θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Κάποιοι βλέπουν τα προβλήματα σαν κάτι κακό και αναστατώνονται,  ενώ άλλοι σαν μια ευκαιρία να μάθουν και να εξελιχθούν. Η επιλογή είναι στο χέρι μας και θα επηρεάσει καθοριστικά και την στάση του παιδιού μας απέναντι στο πρόβλημα!

 

Μαρία Λαζάρου

Λογοπαθολόγος (BSc, M.A)

Υπεύθυνη Διεπιστημονικής Ομάδας ΕΥΛΟΓΟΝ